AKUPUNKTÚRA

AKUPUNKTÚRA 2017-10-29T17:35:04+00:00

AZ  AKUPUNKTÚRA EREDETE

Országunkban 1989 óta hivatalosan is engedélyezett gyógymód az akupunktúra, ami a kínai
gyógyászatnak csak egy része. Magyarországon még sokan azt gondolják, hinni kell ebben a
gyógymódban, és csak akkor hatásos. Kínában 4000 éve sikeresen alkalmazzák ezt a gyógyító
eljárást, komplex kezelések részeként, sőt műtéti érzéstelenítésekre is.

A hagyományos kínai orvoslás eredete 4-10 000 évvel ezelőttre tehető, mivel ebből a korszakból, kőből készült tűket találtak a régészek. A „kezelés” valószínűleg rövid véreztetésből állt, melynek az volt a célja, hogy az energia cirkulációját visszaállítsák. Az energia, a Qi a kínai filozófia szerint az Univerzumot alkotó alapanyag. A Kr.e. 2. évezredbeli Sang-dinasztiából akupunktúrát és moxibuciót ábrázoló csontok és teknőspáncélok kerültek
elő.

A hagyományos kínai orvoslás alapelveit nehéz néhány szóban összefoglalni. alapja a jin-jang elmélet (éjszak-nappal, hideg-meleg), az öt alapelem (tűz, föld, fém, víz, fa), a tizenkét fő meridián, amelyek a test fő szerveit reprezentálják, valamint az ún. bajkeltő tényezők (szél, hideg, nyári forróság, nyirkosság, szárazság és a tűz). Jellegzetes és egyedi a hagyományos kínai orvoslás diagnózis állítása is (pl. nyelv, pulzus, 4 réteg, BaGang – 8 alapelv).

A jin-jang elmélet a Kr.E. 1000-770- ből származó Változások könyvében lelhető fel először utalás. A dualisztikus megközelítésű természetmagyarázat a természet törvényeit pozitív módon értelmezi, vagyis nem irányítani kívánja, hanem minden jelenségét egyenrangúnak fogadja el, előjel nélkül. A két állapot nem állandó. A jin a jangba áramlik és fordítva. Egymás ellentétei, de egymástól kölcsönösen függenek. Ez a kezelés egyik alapelve. Az öt elem tana szerint, melyről a KR. e. 476-221 közötti időszakból származnak az első utalások, minden elem két szervet jelöl, illetve az elemekhez érzelmek, színek, hangok, érzékszervek, szövettípusok, fiziológiai folyamatok kapcsolódnak.

Az akupunktúrás kezelés lényege, hogy a test meghatározott pontjaiba tűket szúr a kezelőorvos és különböző mozdulatokkal mozgásba is hozza, a beszúrt tűket. A tűk beszúrásával, illetve a tűkkel történő manipulálás révén, az energiakeringését aktivizáljuk, harmonizáljuk, az emberi testben. A kezelt pontok egy összefüggő csatornahálózaton, az ú.n. meridiánrendszeren helyezkednek el. A testet átszövő egymással összefüggő hálózatot képező, különböző mélységi szinteken futó csatornarendszerekben kering az energia, életet adó energia: Qí. Egy egészséges ember szervezetében ez az áramlás akadálymentes, kiegyensúlyozott, folyamatos, ez biztosítja a szövetek megfelelő táplálását, a vér keringését. A csatornák meghatározott helyei, “nyílásai” az akupunktúrás pontok, ahová a tűk kerülnek. Szemmel nem láthatóak, de finom tapintással érezhetők.

A keleti orvos azt mondja, hogy a “rendes Qí” (védekezőképesség) gyenge, nem tudja kiűzni a “gonoszt”; (kórokozót). A nyugati orvoslás is igazolta már, hogy a stresszhatásra kimutathatóan legyengül az immunrendszerünk. A klimatikus tényezők szerepe sem újdonság, hiszen a szeles időjárás idején közismert, hogy megsokasodnak a rheumatikus panaszok, a görcsös izombántalmak (nyakferdülés, arcizombénulás stb.), a nyári hőségben a szív- és érrendszeri problémák, a téli hidegben a vese és húgyutak betegségei és még sorolhatnám. A páciens kikérdezése egy kezelés előtt sokkal részletesebb, mert sok apró jelből, látszólag nem is a tárgyhoz tartozó tünetből áll össze a diagnózis.

JAVALLATOK:

 • Idegrendszeri zavarok: idegesség, ingerlékenység, álmatlanság, bizonyos depressziók, fáradékonyság, aluszékonyság,

 • Mozgásszervi betegségek: bizonyos bénulások, merevségek,

 • Bénulás: agyvérzés, magas vérnyomás következtében, agytrombózis, baleset, gyermekbénulás születéskori agyi oxigényhiány miatt,

 • Bőrbetegségek: bizonyos ekcémák, herpesz, visszatérő gombásodás, allergia: asztma, arcüreggyulladás, szénanátha,

 • Szenvedélybetegségek: dohányzás, elhízás,

 • Fájdalombetegségek: izületi fájdalmak, reuma, különböző ideggyulladások, nyak-, hát-, derék-, csípőfájás és ezek kisugárzásai, ín- és izomfájdalmak, fejfájás, migrén, sporttraumák, kibicsaklás, ficam, görcsös fájdalom, fantom végtagi fájdalom (amputálás után),

 • Műtét után: a műtét mellékhatásai gyorsabban elmúlnak, rövidebb a lábadozás.

 • Emésztés: fekélyek, gyomorfájás, gyomorégés, hányinger, émelygés, hányás, rossz emésztés, székrekedés, hasmenés, puffadás, bélgyulladás, gyomorfekély,

 • Légzés: asztma, hörghurut, tüdőtágulás, torokfájás, torokgyulladás, szénanátha, orrfolyás, orrdugulás,

 • Vérkeringés: visszér, aranyér, zsibbadás, hideg végtagok, borzongás, duzzanatok, trombózis (vérrög),

 • Nőgyógyászat: mindennemű havivérzéssel kapcsolatos zavarok, menstruáció előtti fájdalmak, terhesség és szülés utáni problémák,

 • Hallás: bizonyos süketségek, fülzúgás, fülfájás,

 • Látás: bizonyos látáscsökkenés, szemkáprázás, könnycsatorna rendellenesség, szemszárazság, szemhártya gyulladás,

 • Urológia: hólyaggyulladás, nehéz vizelés, vizelettartási zavarok,

FÜL AKUPUNKTÚRA

Az emberi testen a fülkagylónak a meridiánok szempontjából kitünetett szerepe van, mert ezen energiacsatornák egyik fő találkozási helye (mikrorendszer). Ezek után érthető, hogy ezeknek a csatornáknak a specifikus pontjai (akupunktúrás pontok) kapcsolatot mutatnak a belső szervekkel. Bár ezen pontokat régóta használják gyógyításra, a pontok pontos feltérképezése és dokumentálása egy francia neurológus, Paul Nogier nevéhez fűződik, aki erről az 1950-es években publikált először. Ha a belső szervek, zsigerek, testrészek kibillennek az élettani egyensúlyukból és működési zavarok lépnek fel, akkor a fülkagylóban a megfelelő szervhez tartozó akupunktúrás pont mechanikus stimulálásával (például vékony acéltűvel, pici mágnesgolyóval, lézerrel) befolyásolhatjuk a szervezet öngyógyító folyamatait, melynek eredményeképpen az energetikai egyensúly helyreállhat, az adott szerv funkciózavara mérséklődik és akár meg is szűnhet. Az eredmény pedig egy mellékhatásoktól mentes, harmonikus működés.

TARTÓS AKUPUNKTÚRA

A cérnabeültetés az akupunktúra egy különleges formája. Az eljárás során egy felszívódó, steril, sebészeti szál bevezetése történik egyszer használatos steril injekcióstű segítségével az akupunktúrás pontokba, annak érdekében, hogy hosszan tartó serkentő hatást fejtsünk ki, mely hasonló az akupunktúrához. A cérna a jellegétől függően 3-4 hét vagy több hónap alatt felszívódik, miközben folyamatos hatást vált ki az akupunktúrás pontban, a hatékonyságát megtartva.

JAVALLATOK

Valamennyi, a tűszúrásos akupunktúránál felsorolt betegség. A kezelés mellékhatásoktól mentes. A beültetés a hagyományos (tűszúrásos) akupunktúrás kezeléshez viszonyítva a legtöbb betegségnél azonos

KÜLÖNÖSEN AJÁNLOTT

 • Agyi sérülések (bénulás) utáni mozgásszervi rehabilitációban

 • Vele született agykárosodott gyermekek mozgásszervi rehabilitációjában

 • Gerincpanaszok kezelésénél,

 • Hallással (süketség) kapcsolatos betegségek gyógyításában,

 • Beszédkészséggel (némaság) kapcsolatos betegségek gyógyításában,

 • Emésztéssel és elhízással/lefogyással kapcsolatos problémák kezelésében.

 • A fonalbeültetést a fonal jellegétől függően célszerű alkalmazni. Különösen ajánlott krónikus betegségek kezelésénél.

A MÓDSZER ELŐNYEI A TŰSZÚRÁSOS
AKUPUNKTÚRÁVAL SZEMBEN

 • Kevesebb kezelést igényel,

 • Hatását folyamatosan fejti ki,

 • Olcsóbb és időtakarékosabb.

YAMAMOTO FÉLE SKAPAKUPUNKTÚRA

30 éves az a felfedezés, amelyet a japán neurológus professzor, Yamamoto tett, miszerint egy újabb mikrorendszer helyezkedik el a fejen, a fül előtt és mögött, amely képviseli kicsiben az egész szervezetet.

Ez a rendszer- hasonlóan más reflexzónákéhoz- képes jelezni az adott területen a hozzá tartozó szerv, szervrendszer zavarát. Sőt így ez a zavar az adott skalp terület stimulációjával kezelhetővé válik.

Először egy alapos hasi vizsgálat következik, majd egy nyaki tapintás és ezt a megfelelő skalp-terület vizsgálata követi. A hasi és nyaki területeknek megfelelő kivetülés a skalpon megtalálható, amely már kezelhető. Ez a területhasonló a szervezet többi reflexzónájának megjelenéséhez pl.: talp, kéz reflexzónák.

A MÓDSZER RENDKÍVÜLI  JÓ HATÁSA

 • Heveny fájdalmak (lumbágó, fejfájás) kezelésére és egyes esetekben azonnali eredményt hoz.

 • Idült panaszok és főleg a reumatológiai betegek kezelésére is alkalmas.

 • Különleges területe a veleszületett mozgássérült gyermekek és az agyi keringési katasztrófán átesett felnőttek kezelése.

 • Mellékhatásmentes kezelés, mely jól kombinálható hagyományos akupunktúrával, neurálterápiával, tartós akupunktúrával.

LEGGYAKORIBB PANASZOK